Utilitzem cookies pròpies i de tercers. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.
Gestionar les emocions, un factor clau en el salt de Juvenil a Amateur
| 15/11/2019
L’ex jugador i ex entrenador del FC Barcelona d’handbol ha analitzat com s’estructura el rendiment dels jugadors en aquesta etapa i el paper que juga el factor emocional.

En la vuitena edició del Dia de l’Entrenador, Xesco Espar ha impartit la ponència ‘Gestió emocional en el camí cap a un equip amateur’. Amb un to didàctic, planer i directe, l’ex jugador i entrenador del FC Barcelona d’handbol ha assegurat que “el repte més important per a un jugador és passar de Juvenil al professionalisme, on s’enfrontarà a rivals que potser li doblen l’edat. Ha d’intentar estar preparat per aquesta nova etapa de la seva vida”.

Pel que fa a la seva trajectòria esportiva, Espar ha recordat que “quan vaig arribar al primer equip procedent del Juvenil, vaig trobar a faltar algú que m’ajudés i m’aconsellés. En aquell moment ets el millor de l’equip Juvenil, però el pitjor del primer equip. Aquesta situació costa d’assimilar. Arribar a l’elit no és el més complicat, sinó mantenir-se”. En aquest sentit, l’expert en coaching ha revelat que “l’èxit s’assoleix amb la suma de talent i treball. Si et relaxes i no entrenes dur diàriament, acabaràs caient en l’oblit. La disciplina et fa lliure per intentar assolir la millor versió de tu”. A més, ha afegit que “l’entorn és clau, ha de fer veure als joves que han de treballar intensament, sense caure en la relaxació. Fixar-se objectius a curt termini pot ser una bona manera de seguir creixent”.

Respecte al fracàs, Espar ha manifestat que “quan no assoleixes els objectius fixats, has d’analitzar per quins motius no ho has aconseguit. No serveix de res buscar excuses o culpar a factors externs de les teves derrotes. Has d’intentar entrenar més dur, ser més constant i voler ser millor dia a dia. L’ambició, l’autoexigència i el treball marcarà fins a on pots arribar”. Quant a la formació acadèmica, ha destacat que “en la meva època com a tècnic, demanàvem les notes als jugadors. Si suspenien dues assignatures, els donava un dia de festa perquè es dediquessin a estudiar. Estudiar i formar-se és fonamental de cara a la seva trajectòria professional un cop es retirin”.

Xesco Espar és professor de l’INEFC de Barcelona des de 1991, i expert en pensament de lideratge, treball en equip, motivació i mestratge personal. Autor de dos exitosos llibres, també treballa com a consultor de clubs esportius professionals, com ara el CF Pachuca, el Southampton FC o el CD Leganés.

GALERIA D'IMATGES DIA ENTRENADOR